STARK sıfır biliklə isbat sxeminin tətqiqi, zk-STARK tranzaksiyalarin şifrələnməsi üçün tətbiq metodları - Seyidəhmədli, Günel; Rəhimli, Zəhra; Salahov, Coşqun (My University, 2024)
Zk-stark sıfır bilik isbatı sxemi üzrə tədqiqatlar ötürülmə və emal zamanı məlumatların məxfiliyini və təhlükəsizliyini təmin etməyə yönəlmiş müasir kriptoqrafiyanın əsas sahəsini təmsil edir. Bu sxemin əsas məntiqi məlumatların özünü və ya onun haqqında məlumatı açıqlamağa ehtiyac olmadan müəyyən əməliyyatların və ya ifadələrin düzgünlüyünü isbat etmək bacarığıdır. Bu addımlar riyazi isbatların yaradılmasını əhatə edir, daha sonra digər iştirakçıları həssas məlumatları aşkar etmədən ifadələrin doğru olduğuna inandırmaq üçün istifadə olunur. zk-STARK sıfır biliklə isbat sxeminin tədqiqi məlumatların məxfiliyini və bütövlüyünü, habelə icazəsiz girişdən və məlumatın saxtalaşdırılmasından qorunmağı təmin etməkdir.
Keywords: Sıfır bilik isbatının əsas məntiqi; İnformasiya təhlükəsizliyində sıfır bilik isbatının rolu; Kriptovalutada zk-STARK ın rolu; Blokçeyn və zk-STARK ın əsas konseptləri