Pedaqoji Fakültələrdə Təhsil Alan Kişi Tələbələrin Müəllimlik Peşəsi İlə Bağlı Planları - Nəsirov, Ramiz (ADA University, 2024)
Bu dissertasiya pedaqoji fakültələrdə təhsil alan kişi tələbələrin peşə seçimlərinə təsir edən amilləri araşdırır, onların müəllim peşəsinə münasibəti, karyera gözləntiləri və gələcək pedaqoq kimi öz rollarına inamlarına diqqət yetirir. Bu tədqiqatın əsas məqsədi müəllim təhsilində əsas çətinlikləri və imkanları vurğulayaraq, bu tələbələrin karyera yollarını formalaşdıran əsas motivasiyaları və qavrayışları təhlil etməkdir. Tədqiqat kişilərin müəllimlik peşəsində təmsil olunmasının nisbətən aşağı olduğu Azərbaycan təhsil sisteminin kontekstinə əsaslanır. Dissertasiyanın əhatə dairəsi kişi tələbələrin müəllimlik karyerası ilə bağlı qərarlarına təsir edən sosial, iqtisadi və mədəni amillərin ətraflı təhlilindən ibarətdir. Təhsilin son ilində 338 kişi tələbəyə paylanmış sorğudan istifadə etməklə kəmiyyət metodologiyasından istifadə edilmişdir. Sorğu onların peşəkar istəklərinin müxtəlif aspektlərini, müəllimlik peşəsi haqqında təsəvvürlərini və bu sahəyə daxil olmaq üçün potensial maneələri əhatə edib. Əsas nəticələr göstərir ki, respondentlərin bir çoxu seçdikləri peşə ilə fəxr etdiklərini bildirsələr də, əhəmiyyətli bir qismi də karyera yüksəlişi və maliyyə sabitliyi baxımından müəllim peşəsini məhdud hesab edir. Bununla belə, bir çox tələbələri tədrisin sosial aktuallığı və gələcək nəsillərə töhfə vermək imkanı motivasiya edirdi. Nəticələrin təfsiri onu deməyə əsas verir ki, daha yaxşı karyera imkanları və daha yüksək maaşlar kimi sistemli təkmilləşdirmələr daha çox kişi tələbələri müəllimlik peşəsinə cəlb edə bilər. Nəticələr qlobal tendensiyalara uyğundur, eyni zamanda Azərbaycanda kişi müəllimlərin üzləşdiyi unikal sosial-mədəni çağırışları vurğulayır
Keywords: Men -- Education -- Azerbaijan; Career choice -- Social aspects -- Azerbaijan; Teaching -- Vocational guidance -- Azerbaijan; Education, Higher -- Social aspects -- Azerbaijan; Education; Kişilər -- Təhsil -- Azərbaycan; Karyera seçimi -- Sosial aspektlər -- Azərbaycan; Müəllimlik -- Peşə rəhbərliyi -- Azərbaycan; Təhsil, Ali -- Sosial aspektlər -- Azərbaycan; Təhsil