Mətnlərin konteksə görə sinifləndirilməsi üçün intellektual metodun yaradılması - Abdullayev, Elnur (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2024)
Təbii Dil Emalı (NLP) tədqiqatı irəlilədikcə və yeni tətbiqlər ortaya çıxdıqca, mətn məlumatlarının effektiv şəkildə idarə edilməsi və anlaşılması problemlərini həll edərək mətn təsnifatının əhəmiyyətinin artmağa davam edəcəyi gözlənilir. Sənədlərin sinifləndirilməsi üçün mətnlərin təsnifatı üsullarından istifadənin aktuallığı və təsiri hazırda əhəmiyyətlidir. Bir neçə mühüm element onun cari aktuallığını vurğulayır: Mətn məlumatlarının səmərəli təşkili və strukturlaşdırılması rəqəmsal məzmunun eksponensial artımı səbəbindən getdikcə daha çox əhəmiyyət kəsb edən sənəd təsnifatı ilə mümkün olur. Sənədləri müvafiq siniflər və ya mövzular üzrə təsnif etməklə, məlumatı axtarmaq, əldə etmək və idarə etmək asanlaşır, məhsuldarlığın artmasına və iş axınının sadələşdirilməsinə səbəb olur.