Mir Cəlalın Milli İdealları - Cəfərov, Nizami (''Azərbaycan Milli Kitabxanası'', 2018)
Azərbaycan xalqının XX əsrin sonlarında qazandığı müstəqillik, uzun tarixi kökləri olan milli azadlıq ideallarına və bu idealların həyata keçirilməsi uğrunda apardığı mübarizələrə əsaslanır. Bu mübarizənin mərkəzində Mir Cəlal Paşayev kimi mütəfəkkirlərin rolunun əhəmiyyəti xüsusi olaraq vurğulanır. Mir Cəlal Paşayevin həyat və yaradıcılığı, həmçinin onun xalqın müstəqillik arzuları uğrunda apardığı mübarizə, Azərbaycan ədəbiyyatının inkişafında mühüm yer tutur. Onun həm ədəbiyyatşünas, həm də ictimai xadim kimi apardığı fəaliyyətlər, müstəqil Azərbaycanın ideallarına xidmət etməyi hədəfləyən bir çox əsərləri ilə diqqət çəkir. Bu araşdırma, Mir Cəlal Paşayevin yaradıcı dünyagörüşünü, onun milli ideallarına olan bağlılığını və bu idealların həyatına və yaradıcılığına təsirini təhlil edir. Mir Cəlalın mədəni və ideoloji mübarizələrdəki iştirakı, həmçinin onun zamanın mürəkkəb siyasi və sosial şəraitindəki mövqeyi Azərbaycan müstəqilliyi və milli kimlik anlayışlarının formalaşmasında necə mühüm rol oynadığını ortaya qoyur. Bu tədqiqat, həm də Azərbaycanın müstəqillik yolundakı ziyalıların, xüsusilə Mir Cəlal Paşayevin, əhəmiyyətini dərk etmək və qiymətləndirmək məqsədini daşıyır.
Keywords: Pashayev, Mir Jalal, 1908-1978.; Azerbaijan -- History -- 20th century; Nationalism -- Azerbaijan; Literature, Azerbaijani -- 20th century; Political ideology -- Azerbaijan