Elmi-texnoloji tutumlu sənaye müəssisəsinin informasiya infrastrukturunun təhlükəsizliyi - Vəlizadə, Sənan; Əhmədli, Araz; Eminov, Nüsrət; Əliyev, Əhməd (My University, 2024)
Elm və texnologiyaya yönəlmiş bir sənaye müəssisəsinin informasiya infrastrukturunun təhlükəsizliyi rəqəmsal aktivlərin, şəbəkələrin və sistemlərin kiber təhdidlərdən və risklərdən qorunmasını əhatə edir. Buraya məlumatların qorunması, icazəsiz girişin qarşısını almaq və kritik məlumatların düzgün işləməsini, düzgün şəbəkə seqmentasiyası və topologiyasını təmin etmək daxildir. İnfrastrukturun təhlükəsizliyinin təmin edilməsinin əsas aspektlərinə risk qiymətləndirmələrinin aparılması, etibarlı təhlükəsizlik siyasətlərinin və prosedurlarının tətbiqi, şəbəkə və son nöqtə təhlükəsizlik tədbirlərinin tətbiqi, hadisələrə cavab planlarının hazırlanması və müvafiq qayda və standartların icrası daxildir.
Keywords: ETTSM fəaliyyət istiqamətləri və xüsusiyyətləri; İnformasiya təhlükəsizliyinin təmin olunması; İnformasiya təhlükəsizliyində məlumatların sinifləşdirilməsi; Korporativ şəbəkə təhlükəsizliyi prinsipləri və perimetr təhlükəsizliyi; Daimi nəzarətin təminində təhlükəsizlik əməliyyatları mərkəzi və onun fəaliyyəti; Son istifadəçi təhlükəsizliyinin vacibliyi və müəssisə təhlükəsizliyinə onun faydaları