Nəqliyyat vasitələrinin toqquşmalarının avtotexniki ekspertizasında müasir üsulları və simuliyasiya modellərinin tətbiqi - Ağazadə, Qaraş; Hüseynzadə, Sərxan; Hacıyev, Ravil; Fərəcli, Rəşad; Verdiyev, İbrahim (My University, 2024)
Avtotexniki ekspertiza yol-nəqliyyat hadisələrinin (YNH) səbəblərinin və mexanizminin obyektiv və elmi əsaslarla təhlili üçün mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Ənənəvi metodlar çox vaxt subyektiv amillərə və insan faktoruna əsaslanır. Müasir texnologiyalar - CAD modelləşdirmə, Crash Analysis proqramları (PC Crash, Virtual Crash, HVE, MADYMO və s.), 3D laser skanerlər, dron vasitəsilə səhnə analizi və süni intellekt modelləri - qəza şəraitinin daha dəqiq, tez və obyektiv rekonstruksiyası üçün yeni imkanlar açır.
Keywords: Yol-nəqliyyat hadisələrində ölənlərin statistikası; Nəqliyyat vasitələrinin toqquşma yerinin təyin edilməsi; Tormoz izinin uzunluğuna görə toqquşan avtomobillərin ilkin sürətlərinin tədqiqi; Simuliyasiya proqramından istifadə edərək sürücü tam ayıq olanda əyləc məsafəsi