Radiomaneələr və onların aradan qaldırılması üsullarının təhlili - Cahangirova, Günel; Cabbarova, Reqina (My University, 2024)
Radiomaneələr radio qəbuledicinin giriş dövrəsində faydalı siqnalın düzgün qəbuluna mane olan və ya siqnalla funksional asılılıqda olan elektrik vəya elektromaqnit təsirləridir. Radio maneələr qəbul edilən siqnalın keyfiyyətini və onun verilmə uzaqlığını məhdudlaşdıran mühüm səbəbdir. Radio maneələr yaranma səbəbindən və mənbəyin tipindən asılı olaraq sənaye, kosmik , atmosfer radiomaneələrinə, başqa radio stansiyaların yaratdığı, bilərəkdən və ya süni yaradılan radio maneələrə, eləcə də radio dalğalarını qəbul edən radiotexniki quğuların öz küylərinə ayrılır. Xarici və daxili radiomaneələrin təsiri nəticəsində siqnalın forması təhrifə məruz qalır. Nəticədə informasiyanın səlis və dəqiq qəbulu prosesi xeyli mürəkkəbləşir. Radiomaneələri aradan qaldırmaq üçün rabitə sisteminin maneələrə dayanıqlıq xarakteristikalarını artırmaq lazımdır.
Keywords: Radiomaneələrin növləri; Sənaye radio maneələri; İmpulslu maneələr mənbələri; Elektromaqnit enerjisinin birbaşa istifadəsi ilə əlaqəsi olmayan maneə mənbələri