“Heydər Əliyev adına Neft Emalı” zavodu katalitik krekinq qurğusunda yaranan ekoloji problemlər, onun qiymətləndirilməsi və nəticələrin aradan qaldırılması - Qəhrəmanova, Bahar (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Katalitik krekinq qurğusunda reaktor-regenerator eroziyaya uğradığından bu mənzillərin divarlarını xüsusi metallardan düzəldirlər. Nəticədə metalın bahalaşmasına və zavodun məhsullarının maya dəyərinin artmasına səbəb olur. Regenerator mənzilləri metal xərclərini idarə etməklə və xərcləri azaltmaqla eroziyadan qorunur. Bunun nəticəsində 2 hissəli eroziyaya qarşı təbəqə yaranır. Birinci qat izolyasiya payı istiliyin kənara verilməsinin qarşısını almaq üçündür. İkinci qat eroziyaya davamlı təbəqə və ya püskürtmə betondur. Məlumdur ki, yüksək oktanlı benzinlərin istehsalında katalitik krekinq prosesi mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Bu baxımdan katalitik krekinq qurğusunun tərkib hissəsi olan reaktor-regenerator qurğusunun və onları birləşdirən elektrik xətlərinin korroziyadan qorunması çox vacibdir. Bunun üçün texnoloji avadanlıqları korroziyadan qorumaq üçün xüsusi texnologiyadan istifadə etməklə daxili səthlər betonla örtülür və sonra beton quruyur.
Keywords: Ekologiya