Kritik informasiya infrastrukturunda informasiya təhlükəsizliyinin auditi sisteminin işlənməsi - İbrahimov, Əmir; İskəndərov, Müslim; Məmmədov, Şəhriyar (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2024)
21-ci əsrdə dördüncü sənaye inqilabının yaratdığı innovativ həllər ardıcıl olaraq insan fəaliyyətinin hər bir səhəsinə nüfuz etməkdədir. Kompüter texnologiyaları, internet, Əşyaların interneti müasir cəmiyyətin funksional əsasını təşkil edən kritik informasiya infrastrukturuna çevrilən çoxsaylı informasiya xidmətlərinin yaradılmasına təkan verdi. Kritik infrastrukturlar cəmiyyət üçün xüsusilə vacib hesab edilən, dövlətin həyati qabiliyyətini təmin edən ən mühüm, müstəsna əhəmiyyətli, strateji təyinatlı infrastrukturlardır. Təbii və ya süni təsirlər nəticəsində fəaliyyətlərində ciddi risklərlə üzləşən kritik infrastrukturlar cəmiyyətin sabitliyi, idarə edilməsi və müdafiə qabiliyyəti üçün böyük təhlükə mənbəyi ola bilərlər. Fiziki sistemlərin kiber məkanla müşahidə olunan inteqrasiyası onların müxtəlif təyinatlı kiber-fiziki sistemlərə çevrilməsinə səbəb oldusa da digər tərəfdən kiber-fiziki sistemlərin yaratdığı infrastrukturunun kiber təhdidlərdən və ya kiber hucumlardan qorunması üçün effektiv həllərin yaradılması zərurətini ortaya çıxartdı. Meydana çıxan risklər qarşısında kritik infrastrukturlar üçün fasiləsiz və dayanıqlı fəaliyyətinin təmin olunması xüsusilə vacibdir.
Keywords: İnformasiya təhlükəsizliyi