İstehsalat müəssisəsində ətraf mühitin təhlükəsizliyinin analitik hesabatı üçün proqram təminatının yaradılması - Tahirli, Vahid (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2024)
İstehsal müəssisələrində ətraf mühitə təsirin qiymətləndirilməsinin (ƏMTQ) əhəmiyyəti heç vaxt ekoloji məlumatlılığın və narahatlığın artdığı indiki dövrümüzdəki qədər qabarıq olmamışdır. Bu mövzunun aktuallığı istehsal müəssisələrinin müasir iqtisadiyyatlarda oynadığı mühüm rol və onların əhəmiyyətli ekoloji təsir potensialı ilə vurğulanır. İstehsal müəssisələrinin ətraf mühitə təsirləri yerli miqyasdan qlobal miqyaslara qədər uzanır. Yerli olaraq, bu obyektlər hava, su və torpağın keyfiyyətinə müxtəlif təsirlər göstərə bilər, təkcə ekosistemlərə deyil, həm də ictimai sağlamlığa təsir göstərir. Qlobal miqyasda sənaye emissiyaları biomüxtəliflik, dəniz səviyyələri və hava şəraiti üçün əhəmiyyətli təsirlərlə iqlim dəyişikliyinə əhəmiyyətli dərəcədə töhfə verir. Bu mənfi təsirləri azaltmaq və davamlı inkişafa nail olmaq üçün hərtərəfli ƏMTQ-lərin aparılması zərurəti qaçılmazdır.