Kontakt şəbəkəsi və elektrik veriliş xətləri - Məmmədov, Elşad (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2024)
Kontakt şəbəkəsi – elektrik təchizat sisteminin (E.T.S.) cərəyan qəbulunu təmin edən hissəsidir. Dartı yarımstansiyalarından qidalandırıcı xətlər vasitəsilə alınan elektrik enerjisi kontakt şəbəkəsinə ötürülür. Elektrikləşdirilmiş dəmir yollarında kontakt şəbəkəsinin hava kontakt asması, metropolitendə isə kontakt relesi vasitəsilə gərginlik lakamativlərin və metropolitenin vaqonlarının cərəyan qəbuledicilərinə verilir və cərəyan qəbuledici ilə kontakt asması arasında alınan kontakt nəticəsində qatarlar hərəkətə gətirilir. Kontakt şəbəkəsi və elektrik veriliş xətləri (E.V.X.) fənnində kontakt şəbəkəsinin və hava xətlərinin təyinatı, quruluşu, iş şəraiti öyrənilir. Kontakt şəbəkəsi (dəmir yollarının) açıq havada istismar olunduğundan iqlim amilləri nəzərə alınmaqla hesabat rejimləri müəyyən olunur.Fənnin tədrisində kontakt asmalarının təsnifatı, onların və elektrik veriliş xətlərinin hesablanması, kontakt şəbəkəsinin quruluşunu təşkil edən elementlərin quruluşu və istismarı öyrənilir.