AzTU-nun kompüter şəbəkəsində informasiya təhlükəsizliyinin qiymətləndirilməsi sisteminin işlənməsi - Mustafayeva, Qumral; Nəsirov, Nurlan; Vəlizadə, Yusif; Məlikməmmədov, Eltac; Məmmədzadə, Kərim (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Özəl və dövlət sektorlarında şəbəkə texnologiyalarına tələbat zaman keçdikcə artır. Müəssisələrdə istifadə edilən kompüterlər, printerlər, ip telefonlar və bu tipli cihazların hər birini idarə etmək üçün məqsədyönlü şəkildə mərkəzi bir tətbiq üsuluna ehtiyac duyulur. XX əsrin sonlarında texnologiyanın inkişafında güclü irəliləyişlər oldu. OSI şəbəkə modeli adlandırdığımız protokolun səviyyələrinin hər birində şəbəkədə istifadə edilən cihazların və onların parametrlərinin bölgüsü aparılmışdır. İlk zamanlar istifadə edilən cihazlar idarə edilmə qabiliyyəti və təhlükəsizliyi olmayan, yalnız bağlantıları qurmaq üçün istifadə edilən avadanlıqlar idi. Müasir dünyada bu cihazlara tələbat artdıqca, inkişaf baxımından mükəmməl işlərə imza atıldı. Artıq kiçik məkanlar üçün yox, müəssisələr, şəhərlər, hətta ölkələr arası güclü infrastruktur sayəsində yeni xidmətlər, yüksək sürətli internet, tətbiqlərin istifadəsi daha da asanlaşdı. Korporativ müəssisələrdə şəbəkənin rolu çox önəmlidir. Şəbəkədə istifadə edilən switch, router, hub və s. tipli cihazlar bağlantıların qurulması üçün istifadə edilən sistemdə mərkəzi rolu üstlənirlər. İnformasiyanın ötürülməsi, təhlükəsizliyi, saxlanılması kimi parametrlərin hər birini təmin edirlər.