Power BI Platformasında Fərdmərkəzli Tibbi Rəqəmsal Əkizin Yaradılması Alqoritmi - Məmmədova, Məsumə; Cəbrayılova, Zərifə; Əhmədova, Aytən; Hüseynova, Mehriban (İnformasiya Texnologiyaları İnstitutu, 2025)
Məqalədə rəqəmsal əkizlər texnologiyasının mahiyyəti və arxitektur-texnoloji prinsipləri verilmişdir. İnsan bədəninin orqan və müvafiq xəstəliklər səviyyəsində rəqəmsal əkizinin qurulması mərhələləri təklif edilmiş, virtual obyektin sxematik təsviri işlənilmişdir. Fiziki obyektdə baş verən hər hansı bir dəyişikliklərin virtual obyektdə yenilənməsini əyani təqdim etmək üçün Power BI tətbiqi seçilmiş, tibbi məlumatların vizuallaşdırılması əsasında rəqəmsal əkizin yaradılması alqoritmi işlənmişdir. Real informasiya mənbəyi kimi həkimlər tərəfindən sirroz xəstəlikləri ilə bağlı yaradılmış milli verilənlər bazasından istifadə edilmişdir. Tibbi verilənlərin vizuallaşdırılması əsasında yaradılan rəqəmsal əkizin idarəetmə paneli müayinə nəticələrinin dinamiki dəyişməsini izləməyə imkan verir.