Mobil şəbəklərdə İMS texnologiyasının tətbiqi - Mahmudova, Türkan; Məhərrəmova, İlhamə; Qarayev, Elvin; Allahverdiyev, Vilayət (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
IMS - IP multimediya alt sistemi əsasən multiservisli nəqliyyat şəbəkələri əsasında qurulurlar, hansı ki, abunəçilərə yüksək xidmət keyfiyyət inə və veriliş sürətinə malik olan geniş çeşidli multimediya informasiyaları təqdim edir. IMS-in qurulmasının birinci mərhələsində IP protokolu əsasında kanal kom mutasiyalı şəbəkələrlə paket kommutasiyalı şəbəkələrin inteqrasiya olunması mə sələsi həll olunmuşdur, onun qurulmasının ikinci mərhələsində isə stasionar şə bəkələrlə mobil rabitə şəbəkələrinin inteqrasisiyası məsələsi reallaşdırılmışdır. Bu zaman nəyin ki, texnologiyalar, sistemlər və şəbəkələr inteqrasiya olunmuşdur, həttda bunlarla birlikdə xidmətlərin də inteqrasiyasıda həyata keçirilmişdir. Bir platforma çərçivəsində bu şəbəkələrin inteqrasiya olunması üçün 3GPP və TISP AN işçi qrupları IP protokolu əsasında İMS (IP multimediya alt sistemi) işlənib hazırlanmışlar.