Mir Cəlal : Füzuli sənətkarlığı - Paşayev, Mir Cəlal Əli oğlu; Araslı, Həmid (Çaşıoğlu, 2018)
Bu kitabda XVI əsr dahi Azərbaycan şairi Məhəmməd Füzulinin yaradıcılığı, şeir mədəniyyəti, bədii nəsri, sənət və sənətkar haqqında fikirləri müfəssəl şəkildə şərh olunur. Mir Cəlal 1940-cı ildə “Füzulinin poetik xüsusiyyətləri” mövzusunda namizədlik dissertasiyası müdafiə edərək, Azərbaycanda füzulişünaslığın əsasını qoyanlardan biri olmuş, Füzuli irsinin ən qabaqcıl tədqiqatçısı kimi tanınmışdır. Müəllif “Füzulinin poetik xüsusiyyətləri” əsərini daha da təkmilləşdirərək “Füzuli sənətkarlığı” adı altında 1958-ci ildə çap etdirmişdir. Bu kitab məhz həmin mətnə əsaslanır və “Ədibin Evi” tərəfindən Mir Cəlalın 110 illik yubileyi münasibəti ilə nəşr edilmişdir. İçərişəhərdə yerləşən “Ədibin Evi” Azərbaycan dilini, ədəbiyyatını və mədəniyyətini təbliğ edən yaradıcılıq mərkəzidir. Mir Cəlal 1929-1941-ci illərdə bu evdə yaşamış, digər məşhur əsərləri ilə yanaşı Füzuli yaradıcılığına həsr etdiyi tədqiqatını da burada yazmışdır
Keywords: Fuzuli, -- 1495?-1556 -- Study and teaching -- Azerbaijan.; Fuzuli, -- 1495?-1556 -- Criticism and interpretation.; Mir Cälal, -- 1908-1978.