PUA-larda kiberhücumların aşkarlanma üsullarının tədqiqi - Əliyeva, Aysel; Fərhadlı, Vəfa; Orucova, Leyla (My University, 2024)
Magistr dissertasiya mövzusu əlaqədar tədqiqatların analizi ilə başlamış, qarşıya qoyulmuş bir neçə məsələ istiqamətində tədqiqatlar aparılmaqla aşağıdakı nəticələrlə yekunlaşmışdır. Magistr işində insanların və PUA-ların itkisinin qarşısının alınması, mülki, sənaye obyektlərinə, əmlaklara vurulan zərərin aradan qaldırılması, təcavüzkarların PUA- lardan qeyri-qanuni yollarla istifadəsindən qorunma yolları, məxfiliyin pozulmasının qarşısının alınması və PUA-nın hədəfə çatmasına əngəl olan səbəblərin aradan qaldırılması məsələləri tədqiq edilmişdir. Tədqiqat obyekti olaraq, DJİ Tello modelli dron, Python proqramlaşdırma dili və Kali Linux əməliyyat sistemi qəbul edilmişdir. Pythonda dronun proqrama zərərli kod yerləşdirilərək səhv lokasiyaya göndərilməsi və əvvəlcədən daxilinə düzgün lokasiya yerləşdirilmiş dronun itməsinin qarşısını necə almaq lazım olduğu göstərilmişdir. Kali Linux ƏS- nin köməyi ilə “Evil twin” hücumu həyata keçirilmiş və proses screenshotlar vasitəsi ilə nümayiş etdirilmişdir.
Keywords: PUA-ların tarixi inkişafı, onlar haqqında əsas anlayışlar və növləri; PUA-larda əsas hücum növləri; Python mühitində DJİ Tello dronunun səhv lokasiyaya göndərilməsi və qarşısının alınması; Kiberhücumları müəyyən etmə-diaqnoz-izləmə və qarşısını alma-təsirsiz hala gətirmə sistemləri