Sadəlik və Müdriklik = Простота и Мудрость - Əfəndiyev, Elçin; Афендиев, Эльчин (''Indigo'' Print House, 2007)
Elçin Əfəndiyev, Paşayevin yalnız bir müəllim olmadığını, eyni zamanda onun həyatına və yaradıcılığına dərin təsir göstərən bir şəxsiyyət olduğunu qeyd edir. Mir Cəlal Paşayevin ədəbiyyat dünyasına yanaşması, gənc yazıçılara verdiyi qiymətli tövsiyələr və dərslər, onun ədəbi irsini bu günə qədər yaşadır. Əfəndiyev, Paşayevin sənətinə olan dərin hörmətini və onun ədəbi təfəkkürünün öz yaradıcılığına necə təsir etdiyini açıq şəkildə ifadə edir.
Keywords: Azerbaijani literature -- 20th century; Literary heritage -- education; Pashayev, Mir Jalal, 1908- 1978 -- Life and works