Müxtəlif ölkələrdə tullantı - enerji siyasətinin analizi. Davamlı inkişaf üçün təcrübələr və nəticələr - Səfərova, Rəna; Cabbarov, Əli; Vəlizadə, Sahil; Əlizadə, Tural (My University, 2024)
Tullantıdan enerjiyə (WtE) siyasətlər müxtəlif iqtisadi, sosial və ekoloji prioritetləri əks etdirən ölkələr arasında geniş şəkildə dəyişir. Bir neçə ölkə eyni zamanda tullantıların idarə olunması problemlərini həll etmək və təmiz enerji istehsalını təşviq etmək məqsədi ilə tullantıdan enerjiyə texnologiyalarını davamlı inkişaf strategiyalarının əsas komponenti kimi qəbul etmişdir. Avropada İsveç və Danimarka kimi ölkələr tullantıdan enerjiyə səmərəli siyasətlərin həyata keçirilməsində qabaqcıl olmuşlar. Qabaqcıl yandırma texnologiyaları vasitəsilə bu ölkələr poliqondan asılılığı müvəffəqiyyətlə azaldıb, ətraf mühitə təsirləri minimuma endirib və bərpa olunan enerji istehsal edib. Xüsusilə İsveç o həddə çatıb ki, enerji tələbatını ödəmək üçün qonşu ölkələrdən tullantı idxal edir.
Keywords: Dünya təcrübəsində mövcud tullantı-enerji siyasətininin tənzimlənməsi; İctimai məlumatlılığın və işə cəlb olunmasının tullantı enerjisi siyasətinin uğuruna töhfəsi; Bərk tullantıların təkrar emalı sistemi: onun təşkili və məqsədlər iyerarxiyası; Dövlət və yerli hakimiyyət orqanları səviyyəsində proqramların formalaşdırılması; Təkrar emal edilmiş plastik xammal bazarı; Aparıcı ölkələrin uğurlu tullantı-enerji siyasəti strategiyalarının inteqrasiyası