Azərbaycanda qiymətli kağızlar bazarının inkişaf perspektivləri və problemləri - Şahverənova, Günay; Nəcməddinli, Nəcməddin; Mustafayeva, Səbinə; Abdullayeva, Nərmin; Babayeva, Nəzrin (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Qiymətli kağızların meydana çıxması onların tədavül edə biləcəyi bazarın formalaşdırılması zərurətinə səbəb oldu. XVI əsrin əvvəllərində ticarət əməliyyatlarının təkamülü birjaların yaranmasına səbəb oldu. 1531-ci ildə italyan tacirləri Brügge şəhərində beynəlxalq ticarətdə mühüm rol oynayan bir növ mübadilə yaratdılar. Brüggedəki birja beynəlxalq xarakter daşıyırdı və xarici tacirlərə xidmət göstərməsinə diqqət yetirdiyinə görə beynəlxalq xarakter alırdı. Sonra, 1556-cı ildə Antverpendə dövlət qiymətli kağızlarının yerləşdirilməsi əməliyyatları həyata keçirilən birja yarandı.
Keywords: Qiymətli kağız