İnformasiya sızmasından müdafiənin texniki vasitələri və metodları - Ağayev, Murad; Kərimov, Turan; Mamedov, Zahid (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
İnformasiya (latınca informatio - izahat, şərh) - bunlar bir şey haqqında xəbərlər verən, yəni toplanma, saxlama, transformasiya, ötürülmə və birbaşa istifadə obyekti olan informasiyadır. İnsanlar arasında informasiya mübadiləsi ona gətirib çıxarmışdır ki, informasiya əmtəəyə və strateji resursa çevrilmişdir, çünki onun işlənməsi əsasında insan maddi və mənəvi dəyərlərə yiyələnir. Hər hansı bir məhsul kimi, informasiya da saxlanıla, oğurlana, itirilə və məhv edilə bilər. Bundan əlavə, sahibini aldatmaq üçün informasiyanı əvəz etmək və ya qəsdən təhrif etmək mümkündür. Odur ki, informasiyanın mühafizəsi ilə bağlı problemlər kompleksinin öyrənilməsi xüsusilə bazar iqtisadiyyatı şəraitində aktual məsələdir. Bazar iqtisadiyyatında rəqabətin gedişində müasir texniki kəşfiyyat vasitələrindən istifadə oluna və məxfi informasiyanın əldə edilməsinə yönəlmiş müxtəlif sənaye casusluğu üsullarından istifadə oluna bilər. “Konfidensial” (latınca confidentia – etibar edilən) tərifinin təfsiri, kənar şəxslər üçün məxfi olan, açıqlanmayan informasiyanın məxfiliyini vurğulayır. Təhdid mövcud məxfi informasiyaya müdaxilənin potensial təhlükə ehtimalı və təhdidi praktikada yerinə yetirməyə cəhd edən şəxs müdaxiləçidir (intrudder).