Şifrələnmiş tətbiqin klassifikasiya üçün deep learning metodlarının tətbiqi - Məmmədova, Ləman; Musayeva, Xəyalə; Həmidli, Aytac; Əlizadə, Şəfa (My University, 2024)
Şifrələnmiş trafik kibertəhlükəsizlik sahəsində getdikcə daha böyük problemə çevrilir, çünki internetdən istifadə hər gün artmaqdadır. Ənənəvi üsullardan istifadə edərək şifrələnmiş trafikin təhlili çətin və ya qeyri-mümkün ola bilər. Bu kiberhücumçulara öz fəaliyyətlərini gizlətməyə və aşkarlanmadan qaçmağa imkan verir. Şifrələnmiş trafik təsnifatında dərin öyrənmənin istifadəsi bu sahədə yaranan problemləri aradan qaldırmağa köməklik edir. Dərin öyrənmə böyük həcmdə məlumatları təhlil etmək və mürəkkəb əlaqələri müəyyən etmək qabiliyyəti ilə seçilir. 4 Ənənəvi üsullardan fərqli olaraq, dərin öyrənmə alqoritmləri verilənlərdəki nümunələri avtomatik öyrənərək şifrələnmiş trafik təhlilində daha effektiv və dəqiq nəticələr əldə etməyə imkan verir.
Keywords: Şəbəkə Trafiki; Şifrələnmiş trafikin təsnifatı və yaranan çətinliklər; Deep Learning metodunun istifadə sahələri; Deep Learning metodu ilə sistem qurulması; Şifrələnmiş Trafikinin Sinifləndirməsi üçün Deep Learning tədqiq üsulları