Obyektlərin perimetrlərinə nəzarət edən optik-liftli sistemlərin komponentlərinin tədqiqi - Qədimova, Nigar; Binyətova, Günay; Səfərov, Səməd; Əliyeva, Zəhra (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2024)
Müasir dövrdə müxtəlif sahələrdə və müxtəlif məqsədlər üçün geniş tətbiq olunan optik-lifli rabitə xətlərinin parametrlərinin yaxşılaşdırılması, müxtəlif təyinatlı, yəni hərbi, sənaye, mülki və s. obyektlərə icazəsiz müdaxilələrin qarşısının alınması nəzəri və təcrübi əhəmiyyətə malik olan aktual bir məsələdir [1,9,10,12-14]. Bu zaman informasiyanın verilişi üçün istifadə olunan optik liflərdən həm də təhlükəsizlik sisteminin həssas elementinin, yəni optik lifli şaxələndiricilərin və sensorların hazırlanması zamanı da istifadə oluna bilər. Digər tərəfdən müxtəlif prinsipdə qurulmuş obyektlərin perimetrlərinə nəzarət edən optik-lifli təhlükəsizlik sistemlərinin geniş tətbiq olunması ilə əlaqədar bu mövzuya marağın artmasıdır. Bununla əlaqədar bir- və çoxmodlu optik liflərdən istifadə etməklə işlənmiş optik-lifli şaxələndiricilər və sensorlar əsasında qurulmuş müxtəlif təyinatlı obyektlərin perimetrlərinə nəzarət edən təhlükəsizlik sistemlərinin işlənməsinə çox böyük diqqət yetirilir.