İdeoloji baxışların iqtisadi idarəetməyə təsirlərinin təhlili - Qanboyzadə, Samir; Nəsibov, Elçin; Babayev, Cavid (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2024)
İdeologiyalar müəyyən bir cəmiyyətdə və ya siyasi hərəkatda müəyyən dünyagörüşünü ifadə edən fəlsəfi, siyasi və ya sosial inanc sistemləridir. İdeologiyalar insanların düşüncə və davranışlarını formalaşdırır və cəmiyyətlərin idarəetmə üslublarına, iqtisadi siyasətlərinə, mədəniyyət normalarına və bir çox başqa məsələlərə təsir edir. İdeologiyaların əhəmiyyətini aşağıdakı kimi ümumiləşdirmək olar: 1. Rəhbər rolu: İdeologiyalar insanların düşüncə və davranışlarını istiqamətləndirir, cəmiyyətlərin siyasi, sosial və iqtisadi istiqamətlərini müəyyən edir. 2. Sosial İnteqrasiya: İdeologiyalar insanları ümumi məqsəd üçün birləşdirərək sosial inteqrasiyanı təmin edir. 3. Rifahın təşviqi: İdeologiyalar cəmiyyətin rifahını yaxşılaşdırmaq üçün siyasət və proqramlar hazırlamağa kömək edə bilər. 4. Dəyişikliyin idarə edilməsi: İdeologiyalar sosial dəyişiklikləri idarə etməyə və cəmiyyətin ehtiyaclarını ödəməyə kömək edə bilər. 5. Fərqləri qəbul etmək: İdeologiyalar tolerantlığı və fərqlilikləri qəbul etməyi təşviq etməklə sosial birliyi artırır.