Dəniz neft və qaz çıxartmada ekoloji problemlərin və həyat fəaliyyətinin təhlükəsizliyinin tədqiqi - Kərimov, Fariz; Məmmədov, Fərhad; Səlimov, Sultan; Üzeyirli, Üzeyir (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Mövzunun aktuallığı ondan ibarətdir ki, dəniz şəraitində neft və qazın çıxarılması prosesinin quruda həyata keçirilməsindən müəyyən özünəməxsus fərqləri vardır. Ekoloji cəhətdən baxdıqda dəniz şəraitində baş verən hər hansı neft sızmasının quruda baş verən neft sızmasından daha ağır nəticələri olur. Bunun əsas səbəbi dəniz şəraitində neftin daha geniş ərazilərə yayılması və bunun nəticəsində fauna və floraya daha kəskin təsir etməsi səbəb olur.
Keywords: Həyat fəaliyyətinin təhlükəsizliyi