İnsan resursları sistemində informasiya texnologiyalarından istifadə və onların səmərəliliyinin təhlili - Hacızadə, İqrar; Əliyev, Elçin; Cəfərli, İlahə; Mirzəyev, Nəsimi (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Bugünkü rəqabətli və çevik iş mühitlərində fəaliyyət göstərən müəssisələrin bu dəyişikliyə və transformasiyaya uyğunlaşması həyati əhəmiyyət kəsb edir. Açıq sistem olan hər bir struktur isə ayaqda qalmaq və fəaliyyətini davam etdirmək üçün yeni nizama uyğunlaşmalı olur. İnformasiya texnologiyaları sistemləri struktur daxilində işləyən investisiyalardan həllər təmin edən strukturlar kimi təsvir edilir. Resursların düzgün çərçivəsi, sürətli və dəqiq qərarların qəbulu, xərclərin optimal təmin edilməsi, məmnuniyyətin təmin edilməsi kimi həyati əhəmiyyətli mövzularda informasiya texnologiyalarının əhəmiyyəti danılmaz reallıqdır. İnformasiya sistemlərindəki bu dəyişiklik insan resursları departamentlərinə də təsir etdi və insan resursları informasiya sistemlərindən (İRİS) istifadə labüd oldu. Rəqabət etməyin yolu eyni işi daha yaxşı etməkdir. Lakin müəssisələr üçün istifadə olunan avadanlıqların eyni olduğunu nəzərə alsaq, bu fərqi yaradan işçi, yəni “insan” olacaq. Ona görə də insana verilən qiymət günü-gündən artır. İşçilərin əhəmiyyətinin bu qədər artması biznesləri yeni axtarışlara sövq etmiş və insan resursları menecmentliyinin düzgün həll strategiyasının işlənib hazırlanması yeni ixtisasın yaranmasına səbəb olmuşdur.