Abşeron rayonunda günəş enerjisi əsasında dəniz suyunun şirinləşdirilməsi üçün energetik qurğunun işlənməsi - Məhəmmədhüseyn, Mirzəzadə (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Son dövrlərdə dünya ölkələri özlərinin yanacaq-energetik balansına yeni enerji mənbələrinin cəlb edilməsinə çalışırlar. Bu yarışda külək, günəş, dalğa, qabarma- çəkilmə, kiçik çayların hidroloji enerjisi kimi qeyri-ənənəvi enerji mənbələri xüsusi yer tutur. Bu tip alternativ(bərpa olunan) enerji mənbələrinin potensial imkanları sonsuzdur. Onların ekoloji təmizliyi heç kəsdə şübhə doğurmur. Bir tərəfdən, bu enerji mənbələrinin təsərrüfat dövriyyəsinə qatılması üzvi(neft- qaz, torf və s.) yanacaqların istifadəsini azaldır, enerjiyə qənaət edir, ekoloji şəraiti yaxşılaşdırır.
Keywords: Energetik qurğu; Elekrtoenergetika