Bulud hesablamaları ilə əlaqəli müxtəlif modellərin və konsepsiyaların təhlili - Seyidova, Sevinc; Fərzəliyeva, Nabat; Vəliyev, Nurlan; İbrahimli, Nigar (My University, 2024)
Müasir bulud texnologiyalarının proqram təminatının, texnoloji təminatının o cümlədən texnoloji resursların optimal seçilməsi məsələlərinin analizi zamanı aydın olmuşdur ki,böyük həcmli verilənlərin məqsədəuyğun şəkildə yerləşdirilməsi məsələləri, təhlükəsizlik tədbirlərini, standartlaşdırılması məsələlərini müasir texnoloji həlli birbaşa olaraq bulud hesablamaları nəzəriyyəsini ortaya çıxması ilə mütəşəkkil formasını almışdır. Bulud hesablamasında müxtəlif modellərin və konsepsiyaların tədqiqi davamlı təkamül üçün hazırlanmış dinamik mənzərəni ortaya qoyur. Bu təhlil vasitəsilə biz infrastruktur, yerləşdirmə və xidmət modellərinin incəliklərini araşdırdıq, onların hər biri rəqəmsal sahədə naviqasiya edən təşkilatlar üçün fərqli üstünlüklər və mülahizələr təklif edir. Saysız-hesabsız seçimlər arasında təşkilati məqsədlərlə strateji uyğunlaşma əsas olaraq qalır. İstər çeviklik, istər xərclərin optimallaşdırılması, istərsə də innovasiyaya üstünlük vermək, düzgün modeli seçmək biznes tələbləri, tənzimləyici məhdudiyyətlər və texnoloji imkanlar haqqında nüanslı anlayışı tələb edir.
Keywords: Müasir hesablamalarda əhəmiyyəti və aktuallığı; Bulud hesablama modellərinin iş prinsipi; Bulud texnologiyalarına edilən potensial hücumlar və təhlükəsizlik tədbirləri; Təhlükəsizlik tədbirlərinin strategiyaları və beynəlxalq standartlaşdırma