Mir Cəlal: Seçilmiş Əsərləri - Cəlal, Mir ("Çaşıoğlu" nəşriyyatı, 2005)
Mir Cəlal Paşayev, Azərbaycan ədəbiyyatının mühüm simalarından biridir. O, həm yazıçı, həm də alim olaraq, əsərlərində cəmiyyətdəki sosial və mənəvi məsələləri dərin şəkildə işləmişdir. Mir Cəlalın ədəbi fəaliyyətinin əsas xüsusiyyəti, insanın daxili mübarizələrini və əxlaqi dilemmlərini öz əsərlərində təsvir etməsi olub. O, gənc yazıçılara verdiyi dəstək və onlara rəhbərlik etməklə, ədəbiyyatın inkişafına böyük töhfələr vermişdir. Mir Cəlal həmçinin dil və ədəbiyyatın elmi təhlilini apararaq, Azərbaycan mədəniyyətinə qiymətli töhfələr təqdim edib. Onun ədəbiyyatşünaslıq sahəsindəki fəaliyyəti, Azərbaycan ədəbiyyatını zənginləşdirərək, gələcək nəsillərə ötürülən bir irsə çevrilmişdir.
Keywords: Azerbaijani literature -- History and criticism; Writers, Azerbaijani -- 20th century; Literary criticism, Azerbaijani -- History; Paşayev, Mir Cəlal, 1908-1979 -- Works