Bulud əsaslı elektron kitabxana sistemlərində məlumatların kibertəhlükəsizliyinin araşdırılması - Qədirli, Qismət; İmanov, Həsən; Ələkbərli, Fərid; İbadova, Nərgiz; Mikayılov, Orxan (My University, 2024)
Dünya miqyasında məlumatın rolu və dəyəri sürətlə artmaqda olduğu bir dövrdə məlumatların qorunması və kibertəhlükəsizlik məsələləri daim aktual mövzulardandır. Kibertəhlükəsizlik informasiya texnologiyalarının tətbiq edildiyi hər sahədə əsas prioritetlərdən biri kimi qəbul edilir və bulud əsaslı elektron kitabxana sistemlərinə də tətbiq edilir. Bulud texnologiyalarının tətbiqi ilə yanaşı bu texnologiyalara müxtəlif kibertəhdidlərin, məlumat oğurluğunun və kiberhücumların artması bulud əsaslı elektron kitabxana sistemlərinin məlumat təhlükəsizliyi məsələlərinin ön planda olmasını təmin edir. Universitetlər, elmi mərkəzlər və kitabxanalar kimi bilik mərkəzləri də bu texnologiyalardan yararlanan müəssisələrdən biridir və bu sistemlərin qorunması tədqiqat və akademik icmanın mənafeyinə xidmət edir. Bulud əsaslı elektron kitabxana sistemlərində məlumatların kibertəhlükəsizliyinin araşdırılması fərqli təhlükəsizlik risklərinin identifikasiyasını, qiymətləndirilməsini və müdafiəsini tələb edir.
Keywords: Bulud hesablama sistemlərinin modelləri və xidmətləri; Bulud texnologiyaları əsasında paylanmış hesablama sistemlərinin arxitektur- texnoloji prinsiplərinin işlənməsi; Elektron kitabxana sistemlərinin yaradılmasında istifadə edilən proqram təminatlarının analizi; Rəqəmsal kitabxanalarda təhlükəsizlik və məxfilik: problemlər, imkanlar və perspektivlər; Bulud əsaslı e-kitabxanalarda informasiya təhlükəsizliyinin təmin edilməsi; İstifadəçilərlə şəbəkə serverləri arasında təhlükəsizliyin qorunmasını təmin edən şəbəkəarası ekranlardan (firewal) istifadə məsələləri; Elektron kitabxana sisteminin yaradılmasında istifadə edilən modular