İri məlumat bazalarının təhlili və onun iqtisadi qərarların qəbul edilməsində rolu - Məmmədəliyeva, Tahirə (My University, 2024)
Böyük verilənlər standart fırlanan verilənlər bazalarını tutmaq, idarə etmək və emal etmək üçün çox böyük və ya mürəkkəb olan məlumat dəstlərini təsvir etmək üçün istifadə edilən termindir. Böyük verilənlər çox müxtəlifliyə, yüksək sürətə və yüksək həcmə malikdir. Tək geniş məlumat sistemi mətn faylları, XML sənədləri, şəkillər, xam log faylları, video, audio və ənənəvi strukturlaşdırılmış məlumatları ehtiva edə bilər. Bu, böyük məlumat müxtəlifliyi kimi tanınır və bu məlumat növlərinin bəzilərinin - əsasən nəhəng fotoşəkillər, videolar və audio faylların saxlanması və işlənməsi tez və sürətlə miqyaslana bilən bir sistem tələb edir. Böyük verilənlərin təhlili gizli istifadəçi nümunələrini, tendensiyaları, korrelyasiyaları və digər anlayışları açmaq üçün böyük həcmdə məlumatların araşdırılmasını nəzərdə tutur.
Keywords: İRİ MƏLUMAT BAZALARININ ANALİZİ; Bazar təhlili və istehlakçı davranışı; Satış hesabatı analitikası.