İkinci Qarabağ (Vətən) müharibəsinin tarixinə dair - Nagi, Akif (My University, 2023)
Məqalədə İkinci Qarabağ (Vətən) müharibəsinə aparan siyasi və hərbi proseslər təhlil olunur. Azərbaycanın Qarabağ münaqişəsinin sülh yolu ilə həlli istiqamətində həyata keçirdiyi diplomatik təşəbbüslər, ATƏT-in Minsk qrupu çərçivəsində aparılan danışıqlar və Ermənistanın işğalçılıq siyasəti araşdırılır. Xüsusi diqqət 2020-ci ilin iyulunda baş vermiş Tovuz döyüşlərinə, bu hadisələrin ölkədə yaratdığı ictimai-siyasi yüksəlişə, beynəlxalq reaksiyalara və müharibə ərəfəsində regionda müşahidə olunan hərbi-siyasi gərginliyə yönəldilir. Tədqiqat göstərir ki, nəticəsiz qalan sülh danışıqları, Ermənistanın davam edən hərbi təxribatları və regional təhlükəsizlik mühitinin dəyişməsi 2020-ci ilin payızında İkinci Qarabağ müharibəsinin başlanmasını şərtləndirən əsas amillər olmuşdur.