GPON texnologiyanın tətbiqi ilə “Ağıllı ev” layihəsinin təşkili - Röya, Quliyeva; Həmid, Musayev; Mirsadiq, Sadıqov (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Ağıllı evlər, ev şəbəkəsi terminləri iyirmi ildən artıqdır ki, istifadə olunur. Yalnız xəstəlikləri müalicə etməyi deyil, həm də həyatın hər mərhələsində rifahı təmin etməyi hədəfləyən həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaq və tibbi xərcləri azaltmağın bir yolu, ev mühitini daha rahat ağıllı ev mühitinə çevirərək həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırmaqdır. Əvvəllər ev sahibləri gəlirlərini avtomobillərinə, kompüterlərinə və digər texnoloji məhsullara xərcləməyə üstünlük verirdilərsə, son vaxtlar bu, yavaş-yavaş dəyişməyə başlayıb və bu sektorda Ağıllı Ev bazarı öz yerini tutmağa başlayıb. Ağıllı ev texnologiyasının ən yaxşı tərifi belədir: daha yaxşı həyat keyfiyyətini təmin etmək və enerji xərclərini əhəmiyyətli dərəcədə azaltmaq üçün texnologiya və xidmətlərin ev şəbəkəsi üzərində inteqrasiyası.