Ağıllı şəhər mühitində kritik infrastrukturların kibertəhlükəsizlik riskləri və onların qarşısının alınması metodları - İbrahimova, Aytac; Məmmədova, Aişə; Rəşidova, Aygün; Şıxəliyev, Murad; Həmidov, Məmməd (My University, 2024)
Bu magistr dissertasiya işində Ağıllı şəhərlərin kibertəhlükəsizliyini təşkil edən krtitik infrasturukturlarla bağlı məsələlər müzakirə olunmuşdur. Əsas diqqət Ağıllı şəhərdə olan kiber hücumlara və onların qarşısının alınmasına yetirilir. İşdə qarşıya qoyulmuş bir neçə məsələ istiqamətində tədqiqatlar aparılmaqla aşağıdakı nəticələrlə yekunlaşmışdır: Ağıllı şəhər konsepsiyası və arxitektur-texnoloji prinsipləri analiz edilmişdir. Kritik infrasturuktur konsepsiyası analiz edilmişdir. Kritik infrastrukturları əhatə edən kiber hücumlar, təhdidlər və boşluqlar analiz edilmişdir. Kritik infrastrukturların kibertəhlükəsizlik proplemlərinin həlli yolları analiz edilmişdir. Nüfuzetmə testi ilə boşluqların aşkarlanması və kritik məlumatların əldə edilməsi həyata keçirilmişdir. Nüfuzetmə testləri auditinin nəticəsinə əsasən tədbirlər analiz edilmişdir.
Keywords: Ağıllı şəhər konsepsiyasının analizi; Kritik infrastrukturların analizi; Kritik infrastrukturları əhatə edən kiber hücumlar, təhdidlər və boşluqlar; Zəif təsdiqlənmiş giriş panelinə SQL İnyeksiya; Komanda inyeksiyadan istifadə edərək sistemdə seans əldə edilməsi