Sabunçu rayonun yaşayış massivlərində GPON şəbəkəsinin layihələndirilməsi - Əliyarov, Cəfər (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Bu gün istər Bakı şəhərin də, istərsə də, digər bölgələrdə GPON şəbəkəsinin qurulmasna böyük önəm verilir. Hal-hazırda Bakı ətrafı kənd və qəsəbələrdə GPON şəbəkəsinin qurulması sürətlə inkişaf edir. GPON şəbəkəsi abunəçilərə yüksək sürətli internetin, İP TV və telefon istifadəsi təklif edir. GPON şəbəkəsi optik lifli rabitə xətləriilə təşkil olunur. Optik-lifli rabitə xətlərinin analizi göstərir ki, veriliş mühiti kimi optik liflərdən istifadə olunan optik telekommunikaisya sistemləri elektromaqnit maneələrinə qarşı davamlıdır. Optik lif üzrə ötürülən informasiya icazə verilməyən müdaxilələrdən tam mühafizə olunur. Optik-lifli rabitə xətlərində ötürülən hər hansı növ informasiyaya icazəsiz müdaxilə etmək demək olar ki, qeyrimümkündür. Optik lifə müdaxilə olunan zaman optik lifin normal vəziyyətdə olmasına nəzarət edən cihaz (monitorinq) tərəfindən qeyd olunur. Nəzəri cəhətdən monitorla mühafizəyə müdaxilə etmək mümkündür, lakin bu üsulun başa gəlməsi çıxarılan informasiyanın verdiyi xeyirdən olduqca baha başa gəlir. Optik-lifli rabitə xətləri (OLRX) informasiyanı dielektrik dalğaötürücüləri vasitəsi ilə ötürən bir sistemdir.