Tələbələrin müvəffəqiyyət göstəricilərinin əmək bazarındakı mövqeyinə və gəlirlərinə təsirləri - Əliyeva, Adilə; Abdayev, Anar; Qədirov, Tofiq; Cavadzadə, Gülnar (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Dünyada əsas problemlərdən biri olan işsizlik həmişə öz əhəmiyyətini qoruyub saxlayır. İşsizlik iqtisadiyyat üçün mənfi nəticələri yaradır, həmçinin mənfi sosial nəticələr də törədir. Ona görə də işsizliyə qarşı mübarizə cəmiyyətlərin prioritet vəzifələrindən olub daim araşdırılma mərkəzindədir. Bu səbəbdən insanlar tarix boyu elm və təhsilə önəm veriblər. Təhsilin reallığına önəm verən ölkələr də gələcək nəsillərin ehtiyaclarına uyğun olaraq öz təhsil siyasətlərini yaradırlar. Bir çox araşdırma sənayeləşmiş ölkələrdə təhsil səviyyəsi ilə işsizlik nisbətləri arasında mənfi əlaqənin olduğunu göstərmişdir. Araşdırmalar nəticəsində məlum olmuşdur ki, inkişaf etmiş və inkişaf etməkdə olan ölkələrdə aparılan tədqiqatlar fərqli nəticələr əldə etmişdir. Başqa sözlə, inkişaf etməkdə olan ölkələrdə aparılan araşdırmalarda təhsilin yüksək səviyyəsinin işsizliyi azaltmadığı, inkişaf etmiş ölkələrdə aparılan araşdırmalarda isə əksinə, işsizliyin səviyyəsinin artması müşahidə edilmişdir.