İoT texnologiyası ilə təchiz edilmiş sağlamlıq monitorinq sistemində məlumat təhlükəsizliyi və verilənlərin təhlili - Adımova, Ayşən; Zeynallı, Sahilə; Abdullayev, Seymur; Cəfərli, Zümrüd; Zeynalova, Könül (My University, 2024)
Dissertasiya işində İoT texnologiyasının səhiyyə sahəsində tətbiqi, sağlamlıq monitorinq nümunələri, xəstələr xəstəxanalar və tibb işçiləri üçün hansı nəticələrə malik olduğu araşdırılmışdır. Sağlamlığın uzaqdan monitorinqi, səhiyyədə İoT-nin izlədiyi proseslər, üstünlükləri, səhiyyəyə hansı istiqamətlərdə təsir etdiyi məsələlərinə baxılmışdır. Baxılan məsələlərdə İoT-dən istifadənin faydaları, cihazların tibbi xidmətin keyfiyyətini artırması, bu texnologiyanın səhiyyədə tətbiqinin xəstələrin sağlamlığına necə köməklik göstərdiyi, səhiyyə sistemində işçilərin məhsuldarlığını yüksəltdiyi məsələlər aydın olmuşdur. Həmçinin səhiyyə sahəsində istifadə olunan sensorlardan, onların təsnifatı və xüsusiyyətlərindən, sensorların səhiyyə sahəsində yenilikləri araşdırılmışdır. Araşdırmalar nəticəsində tibbdə istifadə olunan sensorlar sayəsində daha tez və dəqiq məlumatları əldə etmək, xəstəliklərin erkən aşkarlanması, lazım gəldikdə tibb işçilərinin xəstəyə uzadan müdaxilə etməsi kimi məsələlər aydın olmuşdur.
Keywords: İoT texnologiyasının səhiyyə xidmətində tətbiqi və təsiri; İoT-da sensorlar, sensorların təsnifatı, xüsusiyyətləri; İoT əlaqəli sağlamlıq monitorinq sistemində təhlükələrə qarşı tədbirlər; İot əlaqəli sağlamlıq monitorinq sistemində bulud texnologiyasının rolu; İoT vasitəsilə əldə edilən tibbi verilənlərin təhlilində müasir texnologiya və metodlardan istifadə