Azərbaycan Ali Təhsil Müəssisələrində Karyera Mərkəzlərinin İşinin Təşkili - Naghibayli, Kanan (ADA University, Gazakh Center, 2025)
Bu tədqiqat Azərbaycanın ali təhsil sistemi kontekstində karyera mərkəzlərinin əməliyyat dinamikasına dair fikirlər verməklə mövcud ədəbiyyata töhfə verir. O, bu mərkəzlərin tələbələrə karyera planlaması və iş axtarışı proseslərində necə dəstək verdiyinin hərtərəfli təhlilini təklif edir. Bundan əlavə, tapıntılar karyera mərkəzlərinin effektivliyini artırmaq üçün tövsiyələr verə bilər və nəticədə daha bacarıqlı və uyğunlaşa bilən işçi qüvvəsinə töhfə verə bilər. Bu tədqiqat üçün məlumatların toplanmasının əsas üsulu Azərbaycan universitetlərindəki beş tanınmış karyera mərkəzinin mütəxəssisləri ilə aparılan dərinləşdirilmiş müsahibələr olmuşdur. Dərinləşdirilmiş müsahibələrdən istifadə hər bir mərkəzin təklif etdiyi karyera xidmətləri və cəlb olunmuş mütəxəssislərin təcrübələri haqqında zəngin, müfəssəl məlumatların verilməsində səmərəliliyinə görə seçilmişdir. Tapıntılar göstərir ki, karyera mərkəzləri işə yerləşdirmə yardımı, rezyume seminarları və karyera məsləhətləri də daxil olmaqla müxtəlif xidmətlər vasitəsilə tələbələrin karyera inkişafını dəstəkləməkdə mühüm rol oynayır. Müsahibələr xidmətlərin göstərilməsini təkmilləşdirmək və tələbələrlə daha effektiv əlaqə yaratmaq üçün texnologiya və rəqəmsal vasitələrin inteqrasiyasına artan diqqəti vurğulayır. Bununla belə, məhdud resurslar və müxtəlif səviyyələrdə institusional dəstək kimi problemlər qeyd edilmişdir. Direktorlar tələbələri əmək bazarına daha yaxşı hazırlamaq üçün sənaye tərəfdaşları ilə təkmilləşdirilmiş əməkdaşlığa və daha əhatəli karyeraya hazırlıq proqramlarına ehtiyac olduğunu bildirdilər. Tərəqqiyə baxmayaraq, əmək bazarının inkişaf edən tələblərinə cavab vermək üçün karyera xidmətlərinə daha çox investisiya və davamlı uyğunlaşma çağırışı var. Bu tədqiqatdan əldə edilən fikirlər Azərbaycanda karyera mərkəzlərinin üzləşdiyi cari təcrübələr və çətinliklər haqqında incəliklə başa düşülməsini təmin edir, onların effektivliyini və təsirini artırmaq üçün dəyərli tövsiyələr verir.
Keywords: Career centers -- Effectiveness -- Azerbaijan.; Higher education -- Student services -- Azerbaijan.; Career development -- Students -- Azerbaijan.; Employment guidance -- Higher education -- Azerbaijan.; Educational administration -- Policy and practice -- Azerbaijan.