SCADA sistemlərinin kibertəhlükəsizliyi üçün sınaq stendinin işlənməsi - Fərəcov, Rəvan; Zaidova, Püstəxanım; Surxayev, Gündüz (My University, 2024)
Bu dissertasiya işində SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sistemlərinin kibertəhlükəsizliyini təmin etmək üçün sınaq stendinin işlənməsi araşdırılmışdır. SCADA sistemləri sənaye proseslərinin avtomatlaşdırılması və idarə olunmasında geniş istifadə olunur, lakin onların kibertəhlükəsizliyi ciddi təhlükə altındadır. Bu səbəbdən, mövcud boşluqların aşkar edilməsi və effektiv müdafiə tədbirlərinin sınanması vacibdir. Əsas məqsəd SCADA sistemlərinin kibertəhlükəsizliyini artırmaq üçün sınaq stendinin yaradılmasıdır. Bu məqsədə nail olmaq üçün, SCADA sistemlərinin kibertəhlükəsizlik boşluqlarının müəyyənləşdirilməsi, risklərin qiymətləndirilməsi və təhlili, müdafiə tədbirlərinin effektivliyinin sınaqdan keçirilmişdir. Tədqiqat çərçivəsində təcrübə, modelləşdirmə və simulyasiya metodları tətbiq edilmişdir.
Keywords: SCADA sistemlərinin əsas komponentləri; SCADA sistemlərinin arxitekturası; SCADA sistemlərinin kibertəhlükəsizlik xüsusiyyətləri; SCADA sistemlərinin kibertəhlükəsizliyi üçün sinaq stendi