Elmi-texnoloji tutumlu sənaye müəssisəsinin informasiya infrastrukturunun təhlükəsizliyi - Vəlizadə, Sənan; Ələsgərli, Kənan; Əhmədli, Araz; Eminov, Nüsrət; Əliyev, Əhməd (My University, 2024)
Elm və texnologiyaya yönəlmiş bir sənaye müəssisəsinin informasiya infrastrukturunun təhlükəsizliyi rəqəmsal aktivlərin, şəbəkələrin və sistemlərin kiber təhdidlərdən və risklərdən qorunmasını əhatə edir. Buraya məlumatların qorunması, icazəsiz girişin qarşısını almaq və kritik məlumatların düzgün işləməsini, düzgün şəbəkə seqmentasiyası və topologiyasını təmin etmək daxildir. İnfrastrukturun təhlükəsizliyinin təmin edilməsinin əsas aspektlərinə risk qiymətləndirmələrinin aparılması, etibarlı təhlükəsizlik siyasətlərinin və prosedurlarının tətbiqi, şəbəkə və son nöqtə təhlükəsizlik tədbirlərinin tətbiqi, hadisələrə cavab planlarının hazırlanması və müvafiq qayda və standartların icrası daxildir.
Keywords: ETTSM fəaliyyət istiqamətləri və xüsusiyyətləri; ETTSM-in informasiya təminatı sistemi və ona qoyulan tələblər; İnformasiya təhlükəsizliyinin təmin olunması; Server seqmentinin təhlükəsizliyinin təmin olunmasına yanaşmalar; Korporativ şəbəkə təhlükəsizliyi prinsipləri və perimetr təhlükəsizliyi; Təhlükələrə cavab və loq faylların idarə edilməsi