Dezinfeksiya işlərinin yerinə yetirilməsi öyrədici proqramın yaradılması - Xalidova, Asiya (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2024)
Yoluxucu xəstəliklərin patogenləri tez-tez ətraf mühitin müxtəlif obyektlərində tapıla bilər. Yoluxucu xəstəliklərin yayılmasının azaldılması və bəzi xəstəliklərin aradan qaldırılması üçün epidemiyaya qarşı mübarizə tədbirləri mühüm əhəmiyyət kəsb edir. Dezinfeksiya epidemiyaya qarşı mübarizənin vacib komponentlərindən biridir, ona görə də yoluxucu xəstəliklərlə mübarizədə ayrı ayrılıqda aparılmamalıdır. İnfeksiya mexanizmini başa düşmək prosesində yoluxucu xəstəliyin törədicisi ətraf mühit obyektlərində bir müddət qala bilər. Virusların ətraf mühitdə nə qədər yaşamasına müxtəlif amillər təsir göstərir. Virusların ətraf mühitin çoxsaylı zərərli təsirlərinə tab gətirmə qabiliyyəti onlardan biridir. Nəticədə infeksiya prosesini pozmaq üçün nəzərdə tutulmuş anti-epidemiya tədbirləri tələb olunur. Ətraf mühitdə törədicinin davamlılığı və infeksiya prosesinin spesifikliyi dezinfeksiyanın tələb olunub-olunmamasına qərar verir. Dezinfeksiya, toplanmasının, çoxalmasının və yayılmasının qarşısını almaq və ya aradan qaldırmaq üçün ətraf mühit materiallarından və obyektlərindən patogenlərin məhv edilməsi və ya çıxarılması prosesidir. Bu, səbəbkarın xəstədən sağlam insana keçməsini dayandırır. Dezinfeksiya, sterilizasiyadan fərqli olaraq, yalnız zərərli mikrobları məhv etməyə çalışır.