Rabitə sistemlərində bloklayıcı siqnalların selektiv dəf edilməsinin təmini üsullarının işlənməsi - Orucov, Elmağa; Cəfərova, Fəridə; İsmayılov, Ayxan; Quliyeva, Mehriban; Musayev, Əhməd (Azərbaycan Texniki Universiteti, 2023)
Bu gün gənc Azərbaycan Respublikası keçid iqtisadiyyatı dövrünü yaşayır. Bu keçidin əsasını Qlobal İnformasiya Cəmiyyətini (QİC) qurmaq təşkil edir. Fərqli inkişaf modelləri əsasında yaşayan ölkə və dövlətlər müxtəlif dövrlərdə Qlobal İnformasiya Cəmiyyətinə keçəcəklər. Amma artıq bir çox dövlətlər bu cəmiyyətə keçid üçün öz vəzifələrini müəyyənləşdirmişdir. Keçid prosesində “informasiya anlayışı” və onun cəmiyyətdə funksiyaları ciddi dəyişikliklərə uğramışdır. Bir çox aparıcı mütəxəssislərin fikrincə, bu sahədə son faktor kimi, informasiya hakim, sosial qrup isə informasiya istifadəçiləri funksiyasını daşıyırlar. Qlobal informasiya cəmiyyəti ən müasir infokommunikasiya texnologiyaları və xidmətləri əsasında qurulmuşdur. Belə ki, bu gün insan cəmiyyəti fantastik bir qrup xəyalpərəst insanın gözəl arzuları ola bilən rəqəmli texnologiyalar əsasında inkişaf edir. Bir neçə il bundan əvvəl, məsələn, optik lifli rabitə xətləri, spektral sıxlaşdırma texnologiyası, peyk rabitə sistemləri, mobil (çevik) rabitə aparatı, şanvari modelli şəbəkə, internet, sinxron (STM) və asinxron (ATM) veriliş metodu, plezoxron veriliş sistemi, paket kommutasiya, multimedia xidmətləri və GSM (Global System for Mobile Communications), İP telefon, İP/MPLS və s. ideyaları ola bilməzdi.
Keywords: Telekommunikasiya