Kompüter şəbəkələrinin kibertəhlüksəziliyinin monitorinqinə süni intellekt texnologiyalarının tətbiqi - Hüseynova, Aytən; İbrahimov, Elnur; Cəfərov, Qiyas; Cabbarlı, Səməd; Stanbullu, Vüqar (My University, 2024)
Bu magistr dissertasiya işində kompüter şəbəkələrinin kibertəhlükəsizliyinin monitorinqinə süni intellekt texnologiyalarının tətbiqi ilə bağlı məsələlər müzakirə olunmuşdur və əsas diqqət maşın təlimi və dərin təlim üsulları istifadəsi ilə modellərin yaradılmasına yetirilir. İşdə qarşıya qoyulmuş bir neçə məsələ istiqamətində tədqiqatlar aparılmaqla aşağıdakı nəticələrlə yekunlaşmışdır. Kompüter şəbəkələrinin kibertəhlükəsizliyi və mövcud monitorinq texnologiyaları analiz edilmişdir. Süni intellektin əsas üsulları və onların kibertəhlükəsizlikdə tətbiqi analiz edilmişdir. Kompüter şəbəkələrində müdaxilələrin dərin təlim əsasında aşkarlanması modeli işlənilmişdir. Kompüter şəbəkələrində anomaliyaların maşın təlimi əsasında aşkarlanması modeli işlənilmişdir.
Keywords: Kompüter şəbəkələrinin kibertəhlükəsizliyinə təhdidlər; Kompüter şəbəkələrinin kibertəhlükəsizliyinin monitorinqinin ənənəvi vasitələri; Kompüter şəbəkələrində anomaliyaların maşın təlimi əsasında aşkarlanması; Kompüter şəbəkələrində zərərli proqramların dərin təlim əsasında aşkarlanması